Skip to main content
Medewerker bij Deltavorm: Tjomme

Tjomme

“Een concurrent? Die kan dit werk niet doen”

“Bij mijn vorige werkgever was ik CNC-operator van draaibanken. Het repetitieve karakter van het werk maakte het monotoon, wat een goede motivatie was om verder te gaan leren. Het stempelramen-project bij Deltavorm kwam voort uit de afstudeeropdracht van mijn opleiding werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam. Nils had de wens uitgesproken om zelf metalen delen te gaan produceren vanwege niet geweldige ervaringen met derden: lange lijnen en levertijden en de kwaliteit liet soms te wensen over. Er waren dus plannen om het zelf te gaan doen.

Op LinkedIn zag ik dat Nils deze plannen had. Ik plaatste een strategisch duimpje waarop hij meteen reageerde: is dat iets voor jou? Hij had voor ogen wat hij wilde en dat kan ook met CNC-machines. En ik kon programmeren. Bovendien: de machine die Nils voor ogen had, had ik thuis ook al. Maar dan zelfgemaakt & in het klein. Dus ik dacht dat ik dat wel kon. Eerst maakte ik vormen, later kwamen daar de ramen erbij. De aarbeirode Cadillac’s van Autodrop? Dat was m’n eerste geleverde stempelraam. Daar ben ik trots op. 

Tijdens mijn opleiding werktuigbouwkunde werd veel aandacht besteed aan wat voorafgaat aan het werk. Je moest denken in maakbaarheid. Het was een fijne school, maar desondanks hebben maar drie van de 25 studenten binnen 4 jaar hun diploma gehaald. Ik ben opgeleid als pijplasser, heb een tijd in de Botlek gewerkt. Voor Deltavorm werkte ik bij een onderdeel van een bedrijf in kunststoffen. Ik kwam toen al wel eens bij Deltavorm langs, maar snoepvormen interesseerden mij toen niet. Ik zat met mijn werk meer tussen fijnmechanica en metaal. 

Een lijst van twintig projecten

Het gaat nu lekker, want we werken hier nu met zo’n zeven man aan de ramen én we hebben in 2017 zelfs de Zeeuwsche innovatieprijs gewonnen en we hadden de 50e plek in de mkb-innovatie Top 100).  Intussen hebben we vijf machines staan voor dit project. Het is voor nu even goed, we willen zaken nog verder ontwikkelen. Dat houdt mij ook geprikkeld. Zo heb ik een document waarin zo’n twintig toekomstige projecten staan. Dat zijn zaken die worden aangedragen of die we zelf bedenken. Ik start ze op in een rustigere periode. Een voorbeeld? De wasvormen persen, daarvoor hebben we een subsidie aangevraagd. Ik was dat privé ook al aan het onderzoeken, maar daar ben ik mee gestopt. Nu knippen we het project op in hapklare brokken. Dat doe ik naast het werk. 

Wat betreft de tijdverdeling: ik zit bijna alleen maar achter de computer te modellen. Maar dat wil ik niet zo houden, ik mis de feeling met de machines, het penseel en het canvas. Idealiter zou het 50-50% moeten zijn. 

Er liggen nog voldoende uitdagingen

Het mooie van Deltavorm is dat een concurrent dit niet zomaar kan. Onze machines zijn ideaal voor dit type werk, dat hebben we mooi voor elkaar. We hebben alles zo ingericht dat het ook goed werkt, waarbij de kennis van de machines er al was. En er liggen nog voldoende uitdagingen. Het ontwerpen van een raam is complex genoeg om je daar lang bezig mee te houden. We willen het steeds beter maken. Dat is typisch iets voor luie mensen, ja. Daarbij blijft Nils maar komen met nieuwe dingen, hij is de aanjager. 

De cultuur bij Deltavorm is heel goed. Hoe die is? Het draait hier om zelfstandigheid. We zijn geen zzp’ers, maar van ons wordt wel verwacht dat we ons werk zien. Dat vraagt om een proactieve houding. Daar zitten ook minder leuke dingen bij, zoals het tellen van materiaal. Dat zouden we geautomatiseerd moeten doen, daar zijn nog slagen te maken. Soms vind ik het wel eens lastig om het hele plaatje te zien. Nu controleer ik het werk van ontwerpers stelselmatig, straks kunnen ze dat zelf.”

{snippet werken-bij}

Because all employees of Deltavorm live near the company, this page is written in the Dutch language.

Aluminum Manufacturing