Skip to main content

Nils

“Bij Deltavorm krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen”

“Bij Deltavorm werken we met een korte termijnplanning. Op de lange termijn is het voor ons geen doel om de grootste snoepontwerper ter wereld worden, maar we willen wel de beste blijven door voorloper te zijn in techniek en service. We hebben allemaal in ons hoofd waar we heen willen. Dat is een globale richting, het is ook afhankelijk of onze plannen en ideeën goed gaan lopen. 

Neem als voorbeeld onze gieterij. Dat ging niet, daar gaat dan een groot kruis doorheen. Maar een aantal jaar geleden hadden we een kapotte freesmachine. Tjomme heeft die weer aan de praat gekregen, waarna we zelf zijn gaan frezen. Dat is het leuke: bij Deltavorm krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen, ook door zelf een plan te maken. Daar stoppen we tijd in, dat is ook mooi voor de ontwikkeling van de medewerkers en het bedrijf. Ja, dat vind ik goud waard. Op die kennis en motivatie moet je als bedrijf bouwen. Als iemand daarvoor de juiste papieren heeft, dan zijn we zeker geïnteresseerd. Maar het is niet noodzakelijk, het gaat erom dat je motivatie hebt.

Al vroeg op zoek naar nieuwe mogelijkheden

Ik kwam al op de zaak vanaf m’n zesde jaar. Na m’n studie ging ik bootjes restaureren. In de avonduren werkte ik toen bij Deltavorm, daar kwam steeds meer werk bij tot ik uiteindelijk fulltime aan de slag ging. Dat was maar goed ook, want door de crisis was de handel in de boten ingestort. We waren in die tijd met z’n vijven: twee gipsgieters en drie man op kantoor. Ook toen al zochten we naar nieuwe dingen, naar een andere aanpak. Zo maakten we detecteerbaar gips, daarin zaten metaaldeeltjes zodat je vormpjes makkelijker terug kon vinden. En jarenlang hebben we gezocht naar een goed ontwerppakket, dat was heel lastig. Uiteindelijk vonden we de juiste software, waardoor we van handwerk naar digitaal ontwerpen konden gaan. Ook zijn we toen gestart met de import van metaalvormpjes uit China, dat was enorm veel gedoe.

Bij Deltavorm investeren we veel in nieuwe ideeën. En ja, ik kan misschien ook wel een nieuwe auto kopen, maar dat vind ik niet leuk. Ik investeer liever in nieuwe zaken, want daar komt werk uit. Hoe we dat doen? Door te kijken wat klanten al hebben en vervolgens goed te luisteren. We krijgen dan een idee, dat we eerst proberen. Nee, we gaan niet eerst een plan schrijven. We praten met onze klanten en als hun ogen gaan glimmen dan weet je dat het goed is. Ook nu hebben we een paar leuke, grote projecten lopen. Neem onze renders. Daarbij kunnen we digitale voorstellen maken van snoepjes. Daarvoor hebben we de kennis in huis op het gebied van animatie en het grafische deel. Dat zijn twee specialisten die samenwerken: twee weten meer dan één. Het is een goede match.

En weet je, de meeste mensen zijn angstig dat ze hun baan kwijt kunnen raken, maar hier is het altijd druk. Dus bij Deltavorm bieden we zekerheid. Daar hoort soms wel een beetje doorwerken bij, maar dat is leuk en gezond. We zijn flink gegroeid in de afgelopen tijd. Ieder jaar is er één nieuwe machine en een nieuwe collega bijgekomen. Voor sommige gebieden gaan we ondersteuning zoeken, zoals bij de planning en de werkvoorbereiding. Misschien iemand die meerdere talen spreekt, want we werken wereldwijd.

Bij Deltavorm geloven we in investeren en vertrouwen, dus na een proefperiode nemen we afscheid of wordt het een vast contract. We werken principieel niet met tijdelijke contractjes. Daarbij investeren we niet alleen in mensen, maar ook in goede spullen. Bij Deltavorm lopen goede mensen rond en het is mijn taak om ervoor te zorgen dat ze de randvoorwaarden hebben om hun werk goed te doen. Dat betekent stevig investeren en dat is precies wat we in de afgelopen vijftien jaar hebben gedaan.

Innovatie als drijfveer

Dat innovatieve? Dat heeft iedereen bij ons. Als je geen nieuwe dingen bedenkt dan word je als bedrijf ingehaald. En het leuke is: ik hoef het niet te stimuleren. Daarbij lukt niet alles natuurlijk. Maar als iets niet lukt, dan maken we het beter. Neem onze ramen, dat is inmiddels versie zes. Sommige dingen duren jaren. Voordat een klant ermee aan de slag gaat duurt dat gemiddeld drie jaar. Dat heeft heel verschillende redenen, maar dat houdt het ook weer leuk. 

Mijn rol bij het bedrijf is dat ik voor een deel vliegende keep ben, dat ik de gaten dichtloop. Ik moet ervoor zorgen dat mensen tijdig aan de bel trekken als ze dreigen vast te lopen. En daarbij moet ik op tijd spullen bestellen. Dat doen collega’s zelf trouwens ook: ze hebben de ruimte om zelf hun spullen te bestellen die ze nodig hebben om hun doelstellingen te halen. Letterlijk: dan krijg ik het verzoek om onze bankpas er doorheen te halen. Dat vertrouwen is er. Ze zijn zelf namelijk al kritisch op de investering die ze willen gaan doen. 

Sfeer en cultuur zijn bepalend

Als we een nieuw idee hebben dan vragen we altijd: wie vindt het leuk om dit op te pakken? Er is altijd iemand die z’n hand opsteekt. Ze zijn een team, ze overleggen veel en hebben vaak inhoudelijke discussies. Daar kan ik niet tegenop. En juist daar zie ik het bij veel bedrijven misgaan. Iemand die alles bepaalt is slecht voor de efficiëntie en het demotiveert bovendien de mensen die het echte werk doen. 

Het gaat om de sfeer en de cultuur binnen een bedrijf. Dat is belangrijker dan waar dat toe moet leiden. Het zou zo maar kunnen dat er straks iemand met een nieuw idee komt. Dan gaan we weer een andere kant op. De meeste mensen hier werken heel zelfstandig. Dat moet je wel kunnen, dat gaat niet altijd goed. Je moet het durven om fouten te maken, daardoor wordt iemand ondernemender. Of dat duur is? Soms wel, maar dat is leergeld. Ik denk dat het een gezonde situatie is. Als je verantwoordelijk bent, maar niet bevoegd bent… dan werkt het niet. Dan wil je met pensioen. Je moet als medewerker de vraag durven stellen: wil je mij helpen om mijn doel te halen? Dat is wat je als bedrijf uiteindelijk wilt.”

Because all employees of Deltavorm live near the company, this page is written in the Dutch language.

 

CEO