Skip to main content
Kenneth

Kenneth

“Hier kan ik m’n creatieve ei kwijt”

Ik ben snoepontwerper, ook een wel een productdesigner genoemd. Bij Deltavorm is het werk zeer afwisselend. Mijn werkzaamheden bestaan uit ontwerpen, een deel techniek, productiewerk en niet te vergeten de bijbehorende administratie. Kortom: breed en gevarieerd werk, wat soms lastig is te combineren.

Sinds september 2019 ben ik hier werkzaam. Het bedrijf was geen onbekende voor mij, omdat ik al eerder voor deze baan had gesolliciteerd. Destijds baalde ik enorm van de afwijzing tijdens de selectieprocedure. Na ruim een jaar werd ik gebeld of ik nog interesse had: ik was blij verrast. Voordat ik had besloten om hier te komen werken, hadden ze al een koffiemok met mijn naam erop aangeschaft. Een aangename verrassing. 

Meer buiten de kaders

Ik heb mijn opleidingen gevolgd aan de kunstacademie St. Joost en het grafisch lyceum in Rotterdam. Eenmaal afgestudeerd, werd er mij een baan als fulltime barkeeper aangeboden. Daar was ik al werkzaam tijdens mijn studie. Al langer was ik op zoek naar een baan waarin ik mijn creativiteit kwijt kon en die meer aansluiting had op mijn diploma’s. Voor mij zijn cartoons tekenen en illustreren mijn passie en mijn leven. Maar het is lastig om jezelf te profileren als freelance illustrator, aangezien de markt hiervoor niet zo groot is in Zeeland. Mijn directe omgeving attendeerde mij er altijd op: ‘Doe iets met je talent!’

We zeggen waar het op staat

Wanneer ik iets wil weten of ergens niet zeker van ben, dan vraag ik het gewoon. In eerste instantie pakte ik de makkelijke opdrachten op, omdat ik in m’n leerproces zat. Daarbij probeerde ik collega’s zoveel mogelijk te ontzien door opdrachten op te pakken waar zij geen tijd voor hadden. We werken als een team. Hard maar eerlijk en het gaat steeds beter. Ik ben ook steeds meer op zoek naar uitdagingen, omdat er nog veel te leren valt. De waardering voor mijn collega’s is er zeker en dat is wederzijds. Misschien zijn we soms wel te lief voor elkaar, maar de humor is soms hard. We zeggen waar het op staat. 

Specifieke uitdagingen bij ontwerpen van snoepvormen

Bij het ontwerpen van snoepvormen komen meerdere aspecten kijken. Een aspect daarvan is het gebruik van onbekende software, wat enige worsteling voor mij heeft opgeleverd. Er is dan ook weinig informatie over te vinden op internet.  Enige autodidactische vaardigheden zijn dus nodig. Het voordeel hiervan is dat je het programma wel naar je eigen hand kan zetten. Elke ontwerper heeft hierdoor zijn eigen stijl en technieken om tot een uniek eindproduct te komen. 

De vertaling van 2D naar 3D was in het begin een lastige stap. Aangezien ik gewend was om in 2D te werken, vanwege mijn illustratieve achtergrond. 3D illustreren vereist dan ook andere vaardigheden en andere regels om tot het resultaat te komen.

Wat we hier doen met creativiteit is bijzonder

Ik heb het hier goed naar m’n zin, vanaf het begin voelde het goed aan. Ik wilde altijd de ontwerpkant op. En wat we hier doen met onze creativiteit is bijzonder, het is niet bepaald alledaags. Bovendien is het heel gezellig en volgens mij pas ik wel goed in de groep. Iedereen kan goed met elkaar overweg, hoewel we soms wel wat meer overleg mogen hebben.

Deltavorm is een goede en eerlijke werkgever. Eigenlijk zeggen ze: ‘Als jij je uiterste best doet, dan regelen wij de rest voor je.’ Ik hoop dan ook in de toekomst nog veel opvallende snoepontwerpen te maken. Waarbij ik uiteindelijk de producten in een winkel zie liggen en kan zeggen: Kijk die heb ik gemaakt. Het ultieme zou zijn wanneer ik een herkenbaar vormpje ontwerp, zoals de Cadillac van Autodrop. Zoals ze met Halloween zeggen:

‘Je snoep of je leven!’. In dit geval is snoep een groot gedeelte van mijn leven geworden. 

{snippet werken-bij}

Because all employees of Deltavorm live near the company, this page is written in the Dutch language.

 

Design Moulds and Layout