Skip to main content

Arne

“De kunst om dat ene vormpje perfect te maken”

Wat ik nu doe is weliswaar vaak hetzelfde werk, maar de variatie zit in de vormpjes. De stappen die ik daarbij neem kan ik steeds verder inkorten tot iets routine geworden is. Omdat ik onderaan begonnen ben, heb ik het voordeel dat ik weet hoe het proces verder gaat. Zo in een bedrijf beginnen is nooit slecht. Het kost misschien wat meer tijd, maar het voordeel is dat ik alle stappen ken. Hoe ik daarachter kom? Door heel veel te vragen en veel te kijken. Als je het eenmaal weet, dan rolt het er zo uit. Daarbij moet je wel inzicht hebben en kritisch zijn. Het is nu de kunst om dat ene vormpje perfect te maken.

Via-via ben ik Deltavorm terecht gekomen en dat is wel een mooi verhaal. Want na mijn middelbare school heb twee jaar Pabo gedaan, ik was goed met kinderen. Maar door de ziekte van Pfeiffer ben ik gestopt met die opleiding. Daarna ben ik één jaar in Den Bosch naar school gegaan, voor een aardrijkskundige opleiding. Ik heb namelijk een goed gevoel voor exacte vakken. Maar het viel niet mee om weer een studie op te pakken, waardoor ik gestopt ben en ging werken op een camping, in een snackbar.

Op de camping wilden we een team oprichten om competitie te gaan darten. Zo ontmoette ik Kevin, hij werkte al bij Deltavorm. Hij attendeerde mij op een mogelijke baan. In het najaar van 2019 ben ik begonnen, eerst met assembleren. Dat deed ik samen met Fred. Ik had daar geen ervaring mee, maar ik wil altijd kijken hoe iets in elkaar zit. En daarbij zag ik dat ik in hierin verder kon gaan.

Een paar maanden later mocht ik gaan proberen om snoepvormpjes te maken. Het was veel ontdekken en de regels leren hoe zoiets in elkaar zit. Dat ging mij goed af en al snel kon redelijk zelfstandig werken. Dat was wel verrassend ja, ik had er blijkbaar feeling voor. Opvallend, omdat ik computers eigenlijk helemaal niets vind. Bij het stappenplan heb je te maken met regels, wanneer je daarvan afwijkt dan leer je wat wel en niet gaat. Uiteindelijk vind je de gaten in de regels, daarvan kun je een beetje afwijken om het resultaat beter te maken. Die vrijheid heb je hier. Alleen in drukke tijden, moet je niet afwijken. En ik doe het altijd in overleg met Kevin, want je wilt niet dat dat het goed fout gaat.

Daarbij lever ik veel werk voor relatief weinig resultaat. Wanneer de puzzel uit de machine komt, dan moet ik dingen onthouden voor een goed resultaat. Blijven optimaliseren tot het perfect wordt. Als ik dat straks voor 100% kan, dan wil ik weer iets nieuws gaan leren. Mijn ervaring is dat wanneer je ergens blanco instapt, dat het dan vaak beter gaat. Of dat je heel veel ervaring hebt met nauwkeurig frezen.

Hier op kantoor is het gezellig met collega’s. Je zit hier met z’n allen achter de computer en wanneer het druk is, dan hebben we een goede focus. Een paar momenten per dag is er tijd om te dollen. Er wordt veel overlegd, ook tussen de afdelingen onderling. En ja, heel soms gaat het wel eens mis in het communiceren. Dan zijn we te gefocust op het resultaat. We moeten ook veel plannen, vrijwel altijd in overleg met collega’s. Je moet weten wie wat wanneer gaat maken, het draait om het plannen van het programmeren en de beschikbaarheid van de machines. Soms is dat wel eens chaotisch, zeker wanneer er spoedjes binnenkomen. Dat houdt nooit op, maar dat maakt het ook leuk. Je doet dan of je chagrijnig bent vanachter je computer, maar van binnen weet je dat het leuk is en dat het altijd goed uitkomt.

Ik kan bij Deltavorm nog veel leren en ik kan nog een opleiding gaan volgen. Liever dan een voltijd opleiding te volgen, kan Ik beter werken en ervaring opdoen. Want in een klas zitten? Daar heb ik niets mee. Ik werk ook het liefst alleen, maar ik ben wel graag onder de mensen. Het is nu vooral ontdekken, ik vind het enorm interessant hoe dingen gemaakt worden. Terwijl ik dat eigenlijk nooit gehad heb. Ik heb bijvoorbeeld geen affiniteit met gereedschap, maar hier begin je op nul. Daarbij voelt het niet als werk, ook omdat ik elke dag iets nieuws leer. De dag vliegt hier voorbij en dat was op school niet zo. Je hebt hier veel vrijheid en verantwoordelijkheid, want als iets niet af is… dan heb je zelf een probleem.

{snippet werken-bij}

Because all employees of Deltavorm live near the company, this page is written in the Dutch language.

Plaster production