Skip to main content
Anouk

Anouk

“Trots op onze snoepvormen in de winkels”

"Het allerleukste? Dat is wanneer ik in het buitenland op vakantie ben en ons eigen werk in de winkels zie liggen! Ik moet wel zeggen dat ik daar iets minder op let in de Nederlandse supermarkten. Maar vorig jaar was ik in de Verenigde Staten en dan is het leuk om te bekijken welke snoepjes we gemaakt hebben.”

“Op internet zijn onze snoepvormen ook te vinden. Er bestaat een blog waarbij snoepjes beoordeeld worden. Dat gaat dan over de vorm, smaak en textuur. Maar helaas wordt dat blog niet meer onderhouden, hoewel het nog wel online staat. Als ontwerpster van snoepvormen vond ik dat leuk om te lezen. 

Inmiddels ben ik het langstzittende fulltime personeelslid. In 2012 heb ik hier gesolliciteerd, dat was op een vacature die op Zeelandnet stond. We waren toen met drie fulltimers, de rest was parttimer. Door mijn studie industrieel ontwerpen kon ik al snel de vertaalslag maken naar snoepvormen. Ik vond het een leuke opleiding en ik was toen ook al bezig om meubels te ontwerpen in mijn vrije tijd. Ik wilde gewoon mooie dingen maken. Dat doe ik nu nog steeds: het ontwerpen van snoepvormen. Over de jaren heen is het ontwerpen hetzelfde gebleven, maar we hebben er inmiddels een aantal taken bij gekregen. Deze afwisseling is fijn, maar vergt ook meer organisatie van ons. 

Van handwerk naar digitaal ontwerpen

Er is hier in het bedrijf heel veel veranderd in de afgelopen tien jaar. Zo zijn we van handwerk naar digitaal ontwerpen gegaan. Daarbij ging de doorlooptijd van een paar dagen naar een paar uur. En omdat het sneller ging, reageerden onze klanten daar ook op door ons meer opdrachten te geven. Voor mijzelf is er ook veel veranderd, ik heb nu meer diensten eromheen. Zo kwam de aluminiumproductie erbij, later is hiervoor een zelfstandige functie ingericht. 

Vroeger was ik fulltime bezig met het ontwerpen, nu is dat nog de helft van mijn tijd. Ik doe er nu veel zaken bij, zoals administratie, plaksjablonen, de gaasjes en het goed doorgeven van ‘aluminium’ orders. Dat is belangrijk voor de interne informatie; zorgen voor een goede overdracht. Die afwisseling vind ik heel fijn. Ook je eigen inbreng wordt gewaardeerd, ik heb bijvoorbeeld de huisstijl en de website aangepakt toen ik hier net kwam werken. 

Omdat we nu op de eerste verdieping zitten is er weliswaar meer afstand met de productie, maar als ik beneden een rondje loop, dan ben ik weer bij. Ik hoop dat we met ons nieuwe ERP-softwarepakket nog verder kunnen groeien. Dat moet tegelijkertijd meer plezier opleveren, omdat het werk daarmee completer wordt. Straks staat nog meer informatie op de juiste plek, want nu is de foutmarge soms te groot. 

Werk van klanten uit handen nemen

Vergeleken met vroeger vragen klanten nu meer naar series van bijvoorbeeld figuren van films die binnenkort uitkomen. Daardoor moeten we snel kunnen schakelen, dat doen we dan ook. En we nemen meer werk van onze klanten uit handen. Wij bieden onze kennis aan en helpen ze door meer advies en begeleiding te geven. Dan kun je denken aan een optimale lay-out of het aantal gram dat een snoepje gaat wegen.

Voor het ontwerpen werken we steeds met dezelfde software: we maken schetsen in Illustrator en werken het 3D uit in FreeForm. Daarbij proberen we er steeds meer uit te halen wat betreft functionaliteiten en toepassingen. We kijken kritisch naar wat beter kan. Zelfstandigheid is bij Deltavorm belangrijk, er wordt van je verwacht dat je zelfstandig je werk uit kunt voeren. Dat past heel goed bij mij, het geeft mij ook voldoening als ik een eigen uitdaging oplos. 

We hebben nu veel betrokken handjes voor ons eindproduct, hier bedoel ik mee dat alle medewerkers betrokken zijn van het begin van een aanvraag tot het eindproduct. Dus soms is het voor mij wel eens lastig om het hele proces te volgen. Daarbij stel ik mijzelf altijd de vraag: zit er niets meer in mijn hoofd dat ik alsnog mee moet geven aan een collega? Wat dat betreft: we hebben een superleuk team met fijne collega’s. Daar ben ik trots op. En dat ik één van de weinige vrouwen ben? Ach, daar sta ik niet zo bij stil. Als het taalgebruik te ver gaat, dan roep ik wel eens wat terug. En ik heb het netste bureau, daar mogen ze als mannen wel eens een voorbeeld aan nemen!”

Because all employees of Deltavorm live near the company, this page is written in the Dutch language.

Design Moulds and Layout